perjantai 26. syyskuuta 2014

RigExpert AA-600

Muutamissa jutussa on jo vilahtanut RigExpert AA-600 antennianalysaattori. Niinpä kirjoitan siitä pienen esittelyn. RigExpert on ukrainalainen valmistaja, joka valmistaa antennin mittalaitteita ja digitaali-interface radion ja tietokoneen välille. Mittalaitteet on tarkoitettu ammattikäyttöön. Samanlaiseen koteloon kun AA-600 on tehty myös AA-1000 ja AA-1400 malli, jossa suurempi mittausalue. Näillä korkeammilla taajuuksilla tosin ei tee radioamatööri käytössä mitään, ellei liikennoi 23cm bandillä. Lisäksi on olemassa nyt jo valmistuksesta poistunut AA-520, jossa on vain kaksiväri näyttö.

RigExpert AA-600 mittausalue on 0-600MHz. Antenniliitin on naaras N-liitin.Mukana paketissa toimitetaan N uros - UHF naaras liitin. Lisäksi tulee AA-akkulaturi ja 3kpl AA-akkukennoja. Toimitukseen sisältyy myös USB-kaappeli ja cd-levy, jossa ohjelmito mittarin kytkemiseksi tietokoneeseen. Itse peruskäyttö ei kuitenkaan vaadi tietokoneen käyttöä. Mukava lisä on myös suojakotelo, jossa mittaria voi kulkettaa.

Itse hankin RigExpert mittarin eBay kautta kreikasta http://stores.ebay.com/2way-radioexpress kauppiaalta. Hinnat kauppiaalla ovat dollarihintoja, mutta koska mittari on jo EU-alueella ei hintaan lisätä tulleja tms. lisämaksuja. Lisäksi viime kevään dollarin edullinen eurokurssi (n. 1,38) antoi mukavan alennuksen sillä dollarihinta oli sama, joka useimmilla eurohinnalla myyvillä on eurohintana. Toimitus on myös kauppialta ilmainen. Toimitusaika kreikasta suomeen on noin viikko ja paketti tulee postiin kirjattun kirjeen lähetteellä. Kannattaa seurailla kauppiaan tarjontaa sillä tuotevalikoima eBay myynnissä olevista tuotteista vaihtelee.

Perus SWR mittaaminen:

  1. Kytketään mittariin antennikaapeli kiinni.
  2. Käynnistetään mittari oikean alakulman StandBy-painikkeesta.
  3. Näytössä vilahtaa mittarin tervetuloa-ikkuna jossa näkyy mm. akkupatteriden varaustila. Mittari siirtyy automaattisesti perusvalikkoon.
  4. Painetaan näppäintä 2. ja syötetään mitattavan taajuusalueen keskitaajuus esim 145000 kHz.
  5. Painetaan näppäintä 3. ja syötetään mitattava taajussalueen väli esim 025000kHz. Tämä tarkoittaa sitä että mittausalue on +-12500kHz taajuuden 145000kHz kummaltakin puolelta.
  6. Mittari palaa perusnäyttöön. Painetaan näppäintä 4. Jolloin käynnistyy SWR-mittaus toiminto.
  7. Mittaustapahtuma käynnistetään OK-painikkeesta. Kun mittaus on suoritettu piirtyy mittausalueen SWR kuvio näytölle.
  8. Mikäli SWR minimi on mittausalueen reunalla voidaan nuolinäppäimillä siirtää mittagraafin alareunassa olevaa kolmiota SWR minimin kohdalle ja nähdä taajuus jossa minimi on. Tämän jälkeen voidaan tehdä tarvittaessa uusi mittaus uudella taajuudella painamalla OK-näppäintä.
  9. Mikäli tarvetta on säädetään antennin pituutta ja toisteaan mittauksia niin kauan kun SWR on haluttu.
  10. Takaisin perusvalikkoon pääsee Cancel-näppäimellä.
Mikäli halutaan mitata vain pistemäistä SWR-lukemaa yhdeltä taajuudelta voidaan käynnistää SWR mittaus näppäimella 7. Silloin nähdään näytössä lukemana taajuuden SWR.

Lisäksi mittarissa on paljon muita toimitoja mm. kaapelin pituuden mittaus, Smith-kartta yms. Lisäksi voidaan mitata 5. pistetaajuuden SWR ja nähdä tulokset yhtäaikaa. Helpottaa esim multiband antennin viritystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti